Sami Pikkuaho

Sami Pikkuaho

Osa 3. Itseä etsimässä / Kuvia Samin elämästä – Avoin kirjoitussarja

Peruskoulun yläasteen suorittamiseen kytkeytyy sosiaalisten haasteiden ohella – joita avasin edeltävässä luvussa – myös luontainen murrosiän osuminen tuohon jaksoon. Sen aikana minulla oli terveyteenkin liittyviä ongelmia. Kärsin jonkinlaisesta huimauksesta ja olin niistä pitkän aikaa huolissani. Ne eivät näkyneet päällepäin, enkä koskaan puhunut niistä ystävilleni. Vanhempani tukivat minua selviytyäkseni ongelmistani. Jossakin vaiheessa en rohjennut yöpyä poissa kotoa.

Kouluterveydenhoitaja ohjasi minua käymään koulupsykologin juttusilla. Hyödyin paljon näistä käynneistä, kun pääsin hänen opastuksellaan käsittelemään murrosiän kysymyksiä. Vähä vähältä voitin vaikeuteni. Silti minua vaivasi heikohko koulumenestys, joka nakersi itsetuntoani. Muistan pohtineeni, että ei minusta ole opiskelijaksi juuri mihinkään kouluun.


Hapuilin etsiessäni elämän suuntaa, eikä polkua tuntunut aukenevan mistään päin. Peruskoulun jälkeen piti kuitenkin lähteä johonkin, ja paikka löytyi ammattikoulun sähköasentajalinjalta Pudasjärveltä. Linjavalinta oli liki sattuma. Tein sen ammattikoulun rehtorin Veikko Jurvansuun suosituksesta. Ammattikoulu tuli käydyksi hiukan vajaasti motivoituneena mutta kunnialla kuitenkin. Merkittävä henkilö minulle ammattikoulussa oli opettaja Olli Lohi, luova ja lauluakin harrastava leppoisa mies. Hän oli kannustava ja osasi herätellä intoa kädentaidon oppimiseen. Innostukseni jäi silti laimeaksi, mutta paperit kahden vuoden opiskelun jälkeen ajallani sain. Sähköasennuskokemukseni ja asentajan ura rajoittui yhden omakotitalon sähköistämiseen.

Ammattikoulun jälkeen hakeuduin Reisjärven kristillisen opiston yhteiskunnalliselle linjalle. Vaikka asetin opistovuodelle muitakin tavoitteita kuin opintomenestyksen, jäi Reisjärven vuodesta monta hyvää asiaa haaviin. Kiinnostukseni yhteiskunnan ilmiöihin syveni opettajani Jukka Tervon ohjauksessa. Mielenkiintoista on se, että valitsin näyttötutkielman aiheeksi Pudasjärven työttömyysongelman. Paneuduin aiheeseen varsin perusteellisesti, ja vihjeitä näkökulmien löytämiseen antoi myös isäni. Muistan tuolloin pohtineeni konkreettisia keinoja työttömyyden parantamiseksi. Aihe oli mielenkiintoinen, ja sain siitä hyvän palautteen opettaja Tervolta. Kansanopistovuoden aikana rupesi hahmottumaan minua kiinnostava ala. Olin käynyt ensiapukursseja suurella innostuksella. Puoleensa veti terveydenhuoltoala ja varsinkin ensihoito.

Edessä oli kuitenkin armeija, josta olin saanut lykkäystä.

Seuraavana julkaistaan osa 4. Kollaja – Konkreettisia uhkakuvia perheeseen